Enige persoonlijke herinneringen van Jaap Werner aan ASA


Mijn vader sinds 1954 hoofd  van de Lagere Landbouwschool in Hendrik Ido Ambacht maakte me er in 1957 op attent dat er een nieuwe sportvereniging met korfbal was opgericht. Omdat ik al korfbalervaring  had uit mijn vorige woonplaats Leiderdorp zag ik dat wel zitten.
Ik vond het direct leuk met al die meiden erbij. Ik keek elke week uit naar de training en  het spelen op zaterdag, het was mijn enige hobby naast mijn studie. Daarbij was er verder nog nauwelijks vertier voor jongelui. Alleen waren er de voetbalclubs ASWH en IFC. De mensen hadden nog niet veel te besteden en de jeugd al helemaal niet. Korfbal was een betaalbare sport.
Door mijn aanmoediging werd ook mijn jonge en kleine broer Bert ook al spoedig lid en kon hij mee gaan doen met de junioren.

Er waren gelukkig nog een paar andere spelers of speelsters met enige ervaring zoals  Riet Plaisier. Anderen leerden snel,  ook de ouderen. Wim Schippers en Klaas de Vormer waren een voorbeeld voor de jongeren. We reisden meestal per fiets naar de uitwedstrijden in de nabije omtrek. We waren dan een groot deel van de zaterdag onder de pannen. Slechts een beperkt aantal families had in die tijd een auto. Het was natuurlijk wel jammer dat we regelmatig verloren.

De toernooien en CKB Bondsdagen waren altijd beregezellig. De langdurige busreis naar de Bondsdag, we vertrokken dan al vroeg vanaf Oostendam bij Kauling. Met een grote fles Sinas en een zak met krentenbollen, die vaak al op waren voor aankomst. Het de hele dag met elkaar optrekken en de dingen doen die je leuk vindt en ook het contact met andere verenigingen, de finale van de beste teams van de CKB en de reis terug met zingen en napraten.

Eind jaren 50 werd er naast het veldkorfbal ook gestart met microkorfbal, korfbal zonder middenvak. Als ik beschikbaar was en opgesteld werd, reisden we met z’n achten op een doordeweekse avond met de TP bus voor wedstrijden naar de Energiehal in Rotterdam. We waren dan laat terug.

Ikzelf kon wel aardig korfballen, maar was niet echt goed. M’n mentaliteit was echter prima. Ik voelde me natuurlijk goed als ervaren korfballer tussen de nieuwelingen die ik wat kon leren. Ik kon echter vaak niet trainen op donderdagavond door m’n studie en later al helemaal niet meer.  Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat ik, toen er een tweede twaalftal werd opgericht ik regelmatig gepasseerd werd voor het eerste. Ook de jongeren werden steeds beter. Ik had het er in het begin wel eens moeilijk mee.

Bij de korfbalclub was de familie Plaisier van  gemeentesecretaris Plaisier uit Achterambacht goed vertegenwoordigd. Bijna alle kinderen waren er langere of kortere tijd bij. Riet Plaisier. die al eerder korfbalde, stoere Lien, de assistente van onze voorzitter Dokter Notschaele, Ad Plaisier en de jonge Jeanette Plaisier. Mevrouw  van der Giessen heeft ook een grote bijdrage geleverd door het ter beschikking stellen van de weide voor de Palmhoeve en haar dochters die direct lid werden, Marietje , een lieve meid, en de jonge Wieni. Naast de Palmhoeve woonde de familie Buurman. Vader was bedrijfsleider op de Palmhoeve. Stille dochter Miep en de jonge Leny Buurman werden direct lid. Moeder werd trouwe supporter.  Adrie Stehouwer, een mooie en pittige meid uit de Dorpsstraat t.o. de kerk was er ook vanaf het begin bij. Later werd haar broer Jan ook lid.
De al wat oudere Klaas de Vormer, juist begonnen met z’n eigen glazenwassersbedrijf was er ook direct bij, evenals de rustige wat oudere Wim Schippers . Ze hadden beiden een geweldige inzet voor de vereniging, ook buiten het veld. De familie Bol was ook erg belangrijk . Gert en junior Frans wilden niet meer voetballen en werden al spoedig lid en hadden grote aanleg.  Hun ouders waren zeer trouwe supporters voor de club. Zij zorgden ook voor de terreinverzorging voor een wedstrijd. Bij hen thuis draaide alles om korfbal. Ze hebben veel nieuwe leden aangebracht. Even later kwam ook de familie Verschoor uit de Margrietstraat erbij met de spontane en hartelijke Riet en de jonge Hannie, ze hadden beiden aanleg. De vrijmoedige Bob Jongmans meldde zich ook aan de haalde een dame weg bij Albatros uit Zwijndrecht naar ASA. Elly, die later ook z’n vrouw werd. Ik zal ongetwijfeld enkele markante leden van het eerste uur vergeten hebben te noemen . Het is al lang geleden u zult wel begrijpen dat ik me niet alles meer kan herinneren.

Ik weet echter zeker dat vooral de bestuursleden van het eerste uur Lucien Notschaele, Bob Veenstra, Douwe Bruinsma en Klaas de Vormer de grootste waardering behoren te krijgen omdat zij ervoor gezorgd hebben dat de korfbalvereniging van de grond kwam. Dat zoveel jongeren dankzij hun initiatieven en inspanningen een prachtige jeugd hebben doorgebracht en nog doorbrengen in Hendrik Ido Ambacht.
Ook ik was er zo een. Ik denk onder andere omdat je het als jonge vent leuk vond samen met meiden de korfbalsport te beoefenen.

Zuid Scharwoude, april 2016

Jaap WernerEnkele adressen van toen:

ASA Voorzitter: Dr. L.A.  Notschaele , arts , Willem de Zwijgerstraat 15
ASA secretaris: E.Ph. Veenstra, Wilhelminasingel 9
ASA Penningmeester: D. Bruinsma, Thorbeckestraat

Spelers en speelsters:
Joop Bravenboer, Hoge Kade
Gert en Frans Bol, Onderdijk
Gert van Halem, Hoge Kade
Henk Hardenbol, Willem de Zwijgerstraat 27
Wedstrijdsecretaris: Wim Schippers, Willem de Zwijgerstraat 13
Korfballeider: Klaas de Vormer, Margrietsraat 28
Jaap en Bert Werner, Willem de Zwijgerstraat 17

Riet, Lien, Ad, Jeanette Plaisier, Achterambachtseweg
Marietje en Wieni van der Giessen, Achterambachtse weg 39
Miep en Leny Buurman Acherambachtse weg 41
Adrie en Jan Stehouwer Dorpsstraat 112
Henny de Lijster, Reeweg
Bep en Miep Stehouwer, Kerkstraat
Hannie Vermeulen, Sandelingenstraat
Riet en Hannie Verschoor, Margrietstraat

 
 

Sponsoring