Wedstrijden fluiten? Hoe moet het?


Beste spelers en speelsters van DVS’69 1, 2 en 3 en andere vrijgevige scheidsrechters binnen de vereniging,

Naast DVS’69 1 en 2 speelt ook dit jaar ook het 3e in de reserve 4e klasse. De A jeugd van vorig jaar heeft de selectie een goede aanvulling gegeven om deze 3 teams te fabriceren. Maar, bij het spelen in de selectie hoort: het fluiten van wedstrijden voor je vereniging.
Dit jaar heb ik het iets anders aangepakt.

Fluiten blijft voor de meesten van jullie geen leuke bezigheid en ik denk dat dat komt doordat je niet weet wat je aan het doen bent/moet doen/op moet letten. Om die reden heb ik de A jeugd van vorig jaar het eerste deel van het veldseizoen nog niet ingedeeld om te fluiten. Dit geeft ze de kans om bij het idee van ‘een wedstrijd fluiten’ stil te kunnen staan, en met onderstaande aandachtspunten het jezelf gemakkelijker te maken, waardoor het fluiten ineens erg leuk kan zijn (of anders in ieder geval geen afkeer eraan te hebben).

 

Aandachtspunten bij het fluiten van een wedstrijd
Let op: Deze punten zijn niet alleen bedoeld voor de nieuwe selectie, maar ook de oude garde onder de selectie en de andere fluitenthousiastelingen.
1. Jij bent de baas.
Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan fluiten, is dat jij de baas bent in het veld. Gaat er iets niet zoals jij het wilt, dan doe je er wat aan. Wees niet bang om dingen af te fluiten, fluit voor wat je ziet en fluit duidelijk en hard.
2. Laat je niet afleiden
Coaches… Spelers… Ze willen nog weleens een grote mond opzetten. Laat je je er niet door afleiden. Doe je ding, je doet je best, en de coach/speler heeft toch altijd het idee dat het jouw fout is (wat misschien maar in 10% van de gevallen zo is). Heb je er last van? Wees duidelijk tegen de coach/speler en geef aan dat jij het zo zag.
3. Spelregels
Ik ga hier niet alle spelregels opsommen, want dan ben je nog wel even bezig met lezen. Daarom houd ik het kort en noem voor elk niveau waar je een beetje op moet letten.
F,E: Verdedigd, uitbal, bal uit de handen slaan, lopen met de bal, voetbal en de strafworp door dame/heer verkeerd verdedigen.
D,C: Zelfde als F,E maar ook fluiten voor de vrije bal (bal uit de handen in de steun en zwaardere overtredingen) en de strafworp als er een kans verloren gaat.
B, A: Elke overtreding bestraffen met een spelhervatting, vrije worp of strafworp (afhankelijk van de zwaarte van de overtreding). Een aantal overtredingen die hier veel voorkomen: duwen onder de paal, verkeerd verdedigen waardoor een kans verloren gaat (vanaf achter als er een doorloper genomen wordt) en uit de handen in het paalgebied (kans verloren? Strafworp. Bijna gelijke vang? Spelhervatting. In de steun? Vrije bal).
Senioren: Overal voor fluiten.
4. Positie
Om zoveel mogelijk te kunnen zien van de overtredingen die gemaakt worden zijn er bepaalde looplijnen. Een aantal belangrijke om het fluiten voor jezelf zo simpel mogelijk te houden (deze gelden niet voor E en F, omdat je hier als hulp staat om de kinderen te sturen, en niet als afstraf beul):In de aanval/verdediging: Kom niet voor in het veld. Is de bal het vak ingekomen? Beweeg aan de kant waar de bal binnenkomt mee naar achteren en beweeg vanaf hier naar links en rechts om beide helften van het vak in de gaten te houden (zowel links als rechts van de korf). Probeer haaks op het spel te blijven staan. Zo kan je alles zien en hoef je je hoofd niet te draaien waardoor je, wanneer je naar de ene kijkt, de andere mist.
Bij het opbrengen van de bal: Blijf altijd achter de bal. Dan kan je de bal, het uitwerkende vak en de aanval in de gaten houden. Je mist niks!

Tot zover de korte introductie voor het fluiten van een wedstrijd. Als je vragen hebt, je bent nog onzeker over of je het wel goed genoeg doet, je wilt graag tips hebben of alle andere vragen en/of opmerkingen over het fluiten van wedstrijden. Mail gerust of spreek me aan bij de korfbal.

Succes, en vooral veel plezier, met fluiten!
Maurits
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
 

Sponsoring